Dan uživo: Hoće li vlast u Banjaluci istrajati na Izbornom zakonu RS?

Vijesti 09. maj 202412:59 0 komentara
N1

I u današnjem izdanju Dana uživo donosimo najvažniji pregled vijesti iz zemlje i svijeta. Svijet danas obilježava i slavi Dan pobjede i Dan Evrope. U Bosni i Hercegovini ovaj dan obilježava se neradno u Republici Srpskoj i radno, ali takođe uz svečanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Slavlje zasjednjuje vijest o još jednom femicidu, ponovo u Gradačcu. U današnjoj donosimo sve informacije o novom slučaju koji je potresao zemlju.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine juče je raspisala lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra. Sat otkucava, rokovi teku, prvi taje 15 dana od dana raspisivanja izbora. U tom roku stranke se mogu prijaviti za učešće na izborima. Kako će izgledati predstojeći izbori i hoće li i u kojoj mjeri situaciju zakomplikovati Izborni zakon Republike Srpske koji je usvojila Narodna skupština pitamo bivšeg člana CIK-a Vehida Šehića.

O načinu i uslovima pod kojima će učestvovati na predstojećim izborima stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj još nisu odlučile. Predsjednik Narodne skupštine najavio je da će odluka CIK-a biti razmotrena u narednim danima. Vlast u Banjaluci je u pat poziciji – rok za prijavu učešća na izborima svakim satom je sve kraći, a nema naznaka skorog stupanja na snagu Izbornog zakona Republike Srpske. Uporedo sa ovom neizvjesnošću, sve je izvjesnije da će stranke opozicije, a i neke iz vlasti, na lokalne izbore po nametnutim izmjenama izbornih pravila. O ovome, uz ostalo, razgovaramo sa predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem.

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora, Hrvatska skreće u desno. Na taj zaključak upućuje dogovor o novoj parlamentarnoj većini. Postigli su ga HDZ i Domovinski pokret – stranka koja se smatra konzervativnom, populističnom, nacionalističkom i evropskeptičnom. U kojem pravcu će službeni Zagreb povesti nova Vlada pitamo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

Evropu večeras očekuje drugo polufinalno veče Eurosonga. Za učešće u velikom finalu zakazanom za subotu večeras se takmiče predstavnici 17 zemalja. Najveće šanse za pobjedu u subotu i dalje ima predstavnik Hrvatske. “Rim tim tagi dim” ritam je koji je zaludio Evropu. Bosna i Hercegovina i ove godine nema svoje predstavnike. Da li bi i zašto bilo dobro da je drugačije pitamo Muhameda Fazlagića Fazlu.

Sa vama smo od 16:15 minuta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!